Tepelpiercing

Een tepelpiercing is een piercing die meestal door de basis van de tepel gaat. De piercing kan in alle richtingen geplaatst worden, meestal wordt deze piercing echter horizontaal geplaatst. Een verticale tepelpiercing komt minder vaak voor. Doorgaans heelt een tepelpiercing in twee tot vier maanden, maar het kan tot wel een jaar duren voordat de wonden volledig geheeld zijn.

Geschiedenis

Vele volkeren hebben gedurende de geschiedenis van de mensheid hun tepels gepiercet. De Karankawa, een Amerikaanse indianenstam, piercete de tepels van de mannen. De tepels van de vrouwen weren bij de Kabyle in Algerije gepiercet.

In de 14e eeuw was het piercen van de tepels van vrouwen een statement, gedurende het Victoriaanse tijdperk rond 1890 kreeg dit weer een korte opleving. Echter, de historicus Lesley Hall beweert dat het mogelijk alleen erotische fantasieën zijn, deze claims kunnen namelijk getraceerd worden naar een paar brieven in een uitgave van het magazine Society in 1899. In dat geval zijn het dus geen beschrijvingen van feitelijke gebeurtenissen.

In de late jaren 70 van de vorige eeuw kwam er weer een opleving onder aanvoering van Jim Ward. Met name in de BDSM en leer subcultuur onder homo’s kreeg het tepelpiercen voet aan de grond. Onder het grote publiek kwam de populariteit in de jaren 90, met name door sterren, zoals Tommy Lee, Corey Taylor en Lenny Kravitz, die hun piercings lieten zien of bekenden er een te hebben. Met name in de laatste jaren heeft het tepelpiercen aan populariteit gewonnen doordat bekende sterren en modellen dit soort piercings nemen.

Tepelpiercing en seksualiteit

Seksuele stimulatie door het stimuleren van de tepels en areola wordt versterkt door het piercen van de tepel.De meeste vrouwen die hun tepel(s) hebben gepierced melden een toename in de gevoeligheid en opwinding nadat zij hun tepel(s) hebben gepierced.

Tepelpiercing en borstvoeding

Een veelvoorkomende vraag bij vrouwen die overwegen om hun tepel(s) te piercen is of het effect heeft op borstvoeding. Er is geen bewijs dat het complicaties veroorzaakt met het geven van borstvoeding.Echter een brief in de Journal of the American Medical Association suggereerd dat een verkeerd geplaatste piercing of littekenweefsel de buisjes zou kunnen blokkeren.

Afstoting van het sieraad

De tepel is vlezig genoeg om de piercing achter genoeg vel te steken zodat afstoting voorkomen kan worden. Indien de diameter van het sieraad te dun is, of de piercing niet diep genoeg geplaatst is, dan ontstaat er wel een kans op afstoting. Metaalallergieën kunnen afstoting veroorzaken. Problemen met infecties en/of teveel aan het sieraad trekken kunnen ook afstoting veroorzaken.

Sieraad

Bij de eerste piercing wordt vaak een staafje (barbell) of ringetje (circular barbell) geplaatst met een diameter van 1,2 tot 2,0 mm. Nadien kan dit sieraad vervangen worden door een dikker model: stretching. Hierna is het eventueel mogelijk en hol staafje te dragen. Stretching wordt vaak gedaan tot een dikte van 2,4, 3,0 of 4,0 mm, omdat een dikker sieraad bij beweging steviger aanvoelt en minder 'snijdt' in het weefsel.

Tepelpiercing2                           Tepelpiercing Man

Sieraad informatie

Draaddikte: 1,6 mm

Sieraad: Staafje - Ringetje

Tepelpiercing kopen? Bekijk hier al onze tepelpiercings


Top