Oorlel

Een oorring of oorbel is een ring of anders gevormd sieraad dat door het oorlelletje of de oorschelp wordt gedragen. Het is feitelijk een piercing, maar een oorsieraad is zo ingeburgerd dat het doorgaans niet als dusdanig wordt gezien.

Om een oorbel te kunnen dragen moet er een gaatje door het oor worden gemaakt. De meeste vrouwen hebben in ieder oor één of meer oorsieraden, bij mannen komt het dragen van oorsieraden in beide oren tegenwoordig steeds vaker voor. Ook is het sinds de jaren 90 populair om ringen door andere delen van het oor te plaatsen. Vooral de oorschelp en tragus zijn wat dat betreft populair. Sommigen laten hun oor van boven tot onder vol plaatsen met ringetjes of plaatsen een langer staafje zoals de industrial piercing.

Het dragen van een gouden oorring door zeelui werd als een soort van verzekering beschouwd. Als men zou verdrinken en ergens op een onbekende plek zou aanspoelen, zou van de verkoop van de ring de begrafenis bekostigd kunnen worden.

Een sieraad dat aan het oorlelletje wordt geschroefd wordt oorknop(je) genoemd, de meest gebruikte verzamelnaam voor oorsieraden is oorbel(len).

Stretching

Voor sommige ringen moet het gaatje groter worden gemaakt. Door het plaatsen van dikkere dingen kan het weefsel rondom het gaatje daarvoor beetje bij beetje worden opgerekt. Dit proces heet stretching en is bij de oorlel betrekkelijk eenvoudig te doen. Het gaatje kan met zorgvuldig stretchen tot vele centimeters worden uitgerekt. Hiervoor gebruikt men oprekkers / stretchers. Daarna kunnen tunnels en plugs in de opgerekte gaatjes geplaatst worden.

 

Bekijk hier onze pagina met uitgebreide informatie over het oprekken / stretchen van piercings.

Oorbellen bij kinderen

Het maken van gaatjes in de oren bij jonge kinderen (onder de 6 jaar) wordt afgeraden om de volgende redenen:

  • Kinderen kunnen van het 'schieten' van de gaatjes in shock raken.
  • Sommige kinderen (vaak baby's) houden een trauma over aan de pijn. Of de kans bestaat dat ze er later geen een meer willen.
  • De oorbelletjes kunnen losraken, door kinderen ingeslikt worden en zo ernstige verwondingen veroorzaken.
  • De gaatjes groeien vaak ongelijk.
  • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, groeien gaatjes zelden weer op zo'n manier dicht dat je er niets meer van ziet.
  • Jonge kinderen kunnen gemakkelijk met kledingstukken vast komen te zitten en daardoor kan het gaatje uitscheuren.


Top