Oprekken/Stretchen

Stretchen is het oprekken van een goed genezen piercing en vergt veel geduld, tijd en het juiste materiaal. Stretchen wordt het meeste gedaan met de oorlellen, maar in principe kun je iedere piercing oprekken zolang het weefsel geen kraakbeen bevat.

Voordat je je piercing gaat oprekken kun je je het beste even informeren over hoe je te werk moet gaan, wat je moet gebruiken etc. Zo verklein je de risico’s en voorkom je fouten. Door middel van deze tekst proberen wij je zo goed mogelijk te informeren over en helpen met het stretchen van je piercing.

Wanneer je je piercing op wilt rekken, is het belangrijk dat je weet met wat voor een weefsel je te maken hebt. Een oorlel rekt bijvoorbeeld gemakkelijker dan bijvoorbeeld een tongpiercing. Wat voor alle opgerekte piercings geldt, is dat het een permanente verandering is. Wanneer je een piercing opgerekt hebt, zal het altijd zichtbaar blijven. Denk dus goed na voordat je gaat oprekken!

Stretchen hoort geen pijn te doen. Het kan een beetje gloeien en er kan natuurlijk een beetje druk op het weefsel komen te staan. Maar wanneer je echt pijn voelt, gaat het niet goed en moet je stoppen. Na het stretchen kan het weefsel een beetje rood en licht gezwollen zijn. Maar ook dan geldt dat pijn bij bijv. aanraken niet goed is.

 

Wat gebeurt er met met het weefsel bij het oprekken?

Bij het oprekken van een piercing komen er heel geleidelijk aan kleine microscheurtjes in het weefsel. Dit is voor gezond en goed doorbloed weefsel geen enkel probleem en het weefsel zal dan ook niet bloeden of scheuren. De oprekker die je gebruikt, zorgt ervoor dat het gaatje groter wordt en wanneer je de oprekker in het gaatje laat zitten, zal de huid zichzelf gaan herstellen en aanpassen aan de oprekker. Er worden nieuwe huidcellen aangemaakt en de bloedvaten passen zich aan. Hierdoor kan het weefsel na het oprekken licht opzwellen en een beetje rood worden. Het weefsel en de bloedvaten komen onder druk te staan en moeten dus de kans krijgen om zich hieraan aan te passen. Het weefsel heeft hiervoor gemiddeld een maand nodig, bij sommigen zelfs iets langer.

 

Verschillende manieren om te stretchen

 

Tapers

Door middel van tapers, een taps toelopend voorwerp, kun je je piercing gemakkelijk zelf oprekken. Je duwt de taper geleidelijk in het gaatje - met behulp van bijv. glijmiddel - en laat de taper daarna in het gaatje zitten tot het weefsel zich volledig heeft hersteld. Tapers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en worden meestal geleverd met 2 o-ringen, zodat je de taper niet kan verliezen.

 

Tape-wrap methode

PTFE

Ook een manier om op te rekken is de tape-wrap methode. Hierbij wikkel je iedere paar dagen een dun laagje PTFE / Teflon tape over je plug of tunnel, zodat het gaatje langzaam aan oprekt. PTFE is een lichaamsvriendelijke stof, en de tape is gewoon te verkrijgen bij de doe-het-zelf zaak. De tape-wrap methode is het gemakkelijkst toe te passen wanneer je je piercing al wat verder hebt opgerekt, omdat de tunnel/plug met de tape gemakkelijker in te brengen en te verwijderen is. De tape kan na verloop van tijd minder glad worden, waardoor het verwijderen van de tunnel/plug soms lastig is of pijnlijk kan zijn. Wanneer dit het geval is, kun je het beste even een warme douche nemen en veel glijmiddel - of iets dergelijks – gebruiken.

Oprekken d.m.v. gewicht

Oprekken met behulp van gewichten, is een methode die wij liever niet aanraden. Er zitten veel risico’s aan zoals bijv. het ongelijk oprekken van het gaatje, uitdunnen van weefsel op ongewenste plaatsen en een langere geneesperiode. Ook kan het weefsel uitscheuren doordat je gebruik maakt van dun materiaal. Als je deze methode toepast is het belangrijk dat je erg voorzichtig te werk gaat en zware gewichten niet de hele dag draagt.

Stalen piercings zoals bijv. CBR’s, hoefijzers of rechte staafjes zijn ook te verkrijgen met een dikkere draaddikte voor opgerekte piercings. Deze stalen piercings met een dikte van bijv. 6 mm zijn al redelijk zwaar en kunnen op die manier ook gebruikt worden om door middel van gewicht je piercing op te rekken. Ook hier geldt dat je de zware piercings niet de hele dag moet dragen, en wanneer je irritatie voelt dien je de piercing meteen te verwijderen voordat je piercing uitscheurt.


Wanneer je je piercing tot een grote maat opgerekt hebt, bijv. 10 mm, zijn de tunnels/plugs die je gebruikt soms wat zwaarder omdat ze zo groot zijn. Dan kan het voorkomen dat je piercing oprekt terwijl je dat helemaal niet wilt. Om dit te voorkomen kun je het beste een paar uur per dag, of bijv. ’s nachts als je slaapt, de tunnel/plug uit te doen en het weefsel een beetje rust te gunnen. Zo kan het weefsel zich herstellen en weer wat steviger worden. Let wel op dat je de piercing er niet te lang uit haalt, anders wordt het gaatje misschien wel weer kleiner dan jij wilt.

Groter piercen bij de piercing-shop

Bij de piercing-shop is het vaak zelfs mogelijk om een groter gaatje te laten piercen, zelfs als je een hele nieuwe piercing laat zetten. Een piercer kan direct een piercing van bijv. 2, 3 of zelfs 5 mm plaatsen. Het kan ook zijn dat de piercer een gewone piercing zet en meteen oprekt met een taper. Daarna kan er meteen een groter sieraad in, wat ook nog eens nabloeden vermindert door de druk die op het weefsel staat. Laat je wel goed informeren over deze methode en luister goed naar wat de piercer mogelijk acht. Ieder zijn lichaam en weefsel is anders en niet elk weefsel kan evenveel hebben.

Benodigdheden


Het belangrijkste dat je nodig hebt bij het oprekken is geduld. Wanneer je geen geduld hebt kun je je lichaam flink verwonden waardoor littekenweefsel ontstaat. Littekenweefsel kan lelijk zijn, belemmert het verder oprekken van je piercing en is moeilijk weg te krijgen. Ook is het heel belangrijk dat je het weefsel voldoende tijd geeft om te herstellen na het oprekken. Laat je oprekker minstens een maand zitten zodat het weefsel goed kan herstellen voordat je er een ander sieraad in doet of nog verder op gaat rekken.

Dan heb je natuurlijk een taper/oprekkernodig. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. Sla geen maten over en rek maar 1 mm per keer op. Wil je je oorlellen oprekken en heb je tot nu toe slechts gewone oorbellen gedragen, is je gaatje waarschijnlijk 0,8 mm. Veel mensen krijgen zonder moeite een piercing van 1,2 mm of zelfs 1,6 mm doorheen. Je kunt dus beginnen met onze kleinste maat taper, namelijk 1 – 1,6 mm.

Let wel op dat sommigen met een kleinere maat moeten beginnen. Lukt het je dus niet om de kleinste maat taper in je oor te krijgen of wil je extra voorzichtig zijn, kun je beter eerst proberen een piercing van 1,2 mm in je oor te doen.

Je kunt het beste de taper laten zitten tot het weefsel volledig hersteld is. Zo wordt er zo weinig mogelijk met het weefsel gerommeld en is de kans op irritatie het kleinst. Het is wel mogelijk om er meteen een tunnel/plug of een ander sieraad in te doen. Let wel op dat als je bijv. tot 4 mm oprekt, je er ook een tunnel/plug of iets dergelijks van 4 mm in doet.

Wat je ook nodig hebt bij het oprekken is bijvoorbeeld glijmiddel of stretching balsem. Dit moet dan wel geur- en kleurloos glijmiddel op waterbasis zijn. Dit kun je gewoon bij de drogist kopen. Je kan ook een plantaardige olie als bijv. jojoba olie of vitamine E gebruiken. Petrolaten als bijvoorbeeld vaseline of uierzalf zijn niet geschikt voor het oprekken, omdat de poriën in de huid dan kunnen verstoppen en wanneer je tapers van acryl gebruikt kunnen deze beschadigd raken door petrolaten. Een ander alternatief is een klein beetje vloeibare, antibacteriële zeep met wat water. Het is wel belangrijk dat je goed naspoelt met water.

Voor de nazorg van je opgerekte piercing kun je het beste zoutoplossing gebruiken.

¼ Theelepel op een kopje van 250 ml gekookt water. Je kan ook zoutoplossing bij de apotheek halen. Let wel op dat wanneer je de zoutoplossing zelf maakt je de goede verhoudingen aanhoudt. Wanneer je teveel zout gebruikt zorgt de oplossing voor het uitdrogen van de huid, wat niet goed is.

Na het oprekken van de huid ontstaan er veel dode huidcellen, houd je piercing dus goed schoon om infecties te vermijden. Vanaf ongeveer een week na het oprekken kun je wanneer je gaat douchen de taper uit doen en je huid en de taper schoonmaken met een milde, parfumvrije zeep. Daarna kun je met een neutrale olie (jojoba bijv.) de huid hydrateren. Deze olie kun je dan ook gebruiken om de taper weer gemakkelijk in te brengen. Doe dit ongeveer iedere 2 dagen. Gebruik niet teveel zeep en ga niet schrobben, hierdoor maakt de huid meer talg aan en kan je piercing nare geuren ontwikkelen. Als je merkt dat dit gebeurt, maak de huid en de piercing dan alleen schoon met water en masseer goed in met olie. Voor stinkende piercings kan je ook een piercing deodorant gebruiken.

 

Het oprekken

Voordat je gaat oprekken kun je het beste een heet bad of een hete douche nemen. Masseer de huid daarna goed in met olie om de huid soepeler te maken en de doorbloeding te stimuleren.

 

Daarna zijn er verschillende manieren om te werk te gaan.

 

- Direct naar de nieuwe maat

Ontsmet de huid en de taper goed met de bijgeleverde ontsmettingsdoekjes. Doe dan een beetje glijmiddel op de huid en op de taper. Dan steek je de taper met de smalle punt voorzichtig in het op te rekken gaatje. Duw de taper er heel langzaam doorheen. Wanneer je een beetje weerstand begint te voelen is het heel belangrijk om zo voorzichtig mogelijk verder te gaan. Niet forceren, oprekken mag geen pijn doen en het mag al helemaal niet gaan bloeden. Het mag een beetje warm aanvoelen, gloeien, maar wanneer je echt een pijnscheut voelt moet je stoppen. Dan is het zaak dat je de taper eruit haalt, je vorige/kleinere maat terug in je oor doet en het weefsel zo’n 2 tot 3 maanden laat genezen. Forceer dus niets, dan duurt het oprekken alleen maar langer!

Als je meteen een ander sieraad in je oor wilt doen kun je deze tegen het eind van de taper houden, wanneer je de taper er bijna helemaal doorheen hebt geduwd. Dan duw je voorzichtig door en duw je het sieraad voorzichtig, maar in een vloeiende beweging in de opgerekte piercing. Mocht dit nu echt niet lukken, kun je er toch beter voor kiezen om de taper zo’n 4 weken te laten zitten tot het weefsel zich volledig heeft hersteld en wat soepeler is geworden.
 

- Geleidelijk naar de nieuwe maat

Deze methode werkt eigenlijk hetzelfde als de bovengenoemde methode. Alleen ga je bij deze methode iets voorzichtiger te werk om eventuele fouten te voorkomen. Je duwt de taper voorzichtig in het gaatje en duwt deze er geleidelijk aan iets verder in. Wanneer je weerstand voelt stop je met duwen en doe je de o-rings om de taper en laat je de taper zitten. Als het weefsel zich dan na een paar dagen iets heeft hersteld en wat soepeler is, kun je de taper doorduwen tot je weer weerstand voelt, of indien mogelijk tot het einde.

Als je deze methode gebruikt verklein je de kans op bloedingen of gescheurd weefsel, omdat je zo niets kunt forceren. Het is vooral bij de grotere maten tapers soms lastig om deze methode toe te passen, omdat ze vanwege hun gewicht niet goed blijven zitten. Dan kan je beter kiezen voor de tape- wrap methode, waarbij je PTFE tape om een tunnel/plug wikkelt.

Nazorg


Veel nazorg heeft een piercing niet nodig na het oprekken. Als het oprekken goed is gegaan, is het weefsel niet beschadigd. Weken in een warme zoutoplossing is toch altijd goed voor het genezingsproces. Er staat immers wel spanning op het weefsel en de bloedvaten, en het weken in zout water stimuleert de doorbloeding en aanmaak van nieuwe huidcellen. Daarna is het belangrijk dat je de huid goed insmeert met olie om de huid soepel te houden en te hydrateren.
 

Na ongeveer een week kun je af en toe de taper of eventueel de tunnel/plug eruit te halen en even de huid laten ontspannen. Masseer de huid in met een beetje olie, dit voorkomt onder andere onaangename geurtjes. Voor opgerekte oren die al genezen zijn, is er bijvoorbeeld Smelly Gelly en Funk Off piercing deodorant.


Problemen en ongemakken

Sebum (een ophoping van dode huidcellen, talg, zeepresten en stof)

Deze ophoping van dode huidcellen, talg, zeepresten en stof produceert een erg naar luchtje. De eerste dagen na het oprekken zal deze ophoping wat meer voorkomen, daarna zal het langzaam afnemen en na een kleine week kun je de huid en het sieraad goed ontsmetten. Je kunt dit het beste iedere 2 dagen doen. Gebruik ook olie om de huid soepeler te maken en te hydrateren. Dit zorgt ervoor dat de huid minder talg produceert en voorkomt nare luchtjes.
 

Uitdroging

De huid kan na het oprekken uitdrogen, de een heeft natuurlijk sneller last van een droge huid dan de ander, maar uitdroging kan ook verschillende oorzaken hebben. Als je last hebt van uitdroging begint je piercing te jeuken en raakt soms een beetje geïrriteerd. Wanneer je het sieraad verwijderd rimpelt het velletje aan de binnenkant om de randen heen, maar blijft wel goed open staan. Dit wil waarschijnlijk alleen maar zeggen dat je huid te droog is.

De beste oplossing voor een uitgedroogde piercing is in masseren met olie.

 

Uitdroging is op zichzelf geen ernstig probleem en kan gemakkelijk verholpen worden. In combinatie met sommige materialen kan het wel problemen opleveren met het verwijderen van de taper of tunnel/plug. Vooral met organische materialen of PTFE tape - welke stug worden na een tijdje - kan het dan vervelend zijn om het sieraad te verwijderen en kan het zelfs zo zijn dat het weefsel beschadigd raakt. Ook hier geldt, forceer niets!

Voor organische materialen geldt dat je ze beter niet nat kan maken, dus deze kun je in combinatie met een droge huid het beste verwijderen met behulp van een flinke hoeveelheid olie. PTFE tape kun je wel weken in zout water en met wat glijmiddel kun je de tunnel/plug dan wel verwijderen.

 

Nog een niet ernstig maar wel vervelend nadeel aan uitdroging is dat de huid overmatig talg gaat produceren om de huid in balans te brengen. Zoals eerder beschreven kan talg voor nare luchtjes zorgen en zit je met een stinkende piercing. Voorkom uitdroging dus door de huid regelmatig in te masseren met olie. Het verschilt een beetje per persoon hoe vaak je de huid in moet smeren met olie, de een heeft een drogere huid dan de ander. Houd je huid dus goed in de gaten.


Blow out

Wanneer je piercing goed geheeld is vormt deze een tunnel-vormig litteken. Maar wanneer je te snel opgerekt hebt, kan dit litteken naar buiten geduwd worden. Dat is een blow out. Dit is heel erg pijnlijk en is herkenbaar aan een flap huid die - meestal aan de achterkant – naar buiten komt. (Wanneer je al aan een wat grotere maat zit, komt deze flap niet altijd naar buiten maar blijft het een pijnlijke verdikking aan de binnenkant van het gaatje).

Als je de taper, tunnel of plug verwijderd rimpelt de gezwollen flap huid weer terug in het gaatje en ziet het er een beetje uit als het achterste van een kat. Wanneer dit het geval is, moet je meteen terug naar je vorige maat, of zelfs kleiner. Het is dan de bedoeling dat het naar buiten geduwde weefsel weer terug op zijn plek te krijgen en de zwelling daar af te laten nemen. Het is heel belangrijk dat je terug gaat naar een kleinere maat omdat de huid ruimte nodig heeft om de zwelling terug op zijn plaats te krijgen. Als je dit niet doet, zal de blow out buiten de piercing blijven zitten en krijg je hem niet meer weg.

Probeer een blow out dus altijd te voorkomen. Mocht er toch een blow out ontstaan is het dus belangrijk dat je er een kleinere maat sieraad in doet en je minimaal twee maal daags weekt in een zoutoplossing en het weefsel minimaal 2 maanden laat herstellen.Scheuren van de huid


Het scheuren van de huid kan alleen maar ontstaan doordat je te weinig geduld hebt, te veel in een keer op wilt rekken of te hard duwt. Het gaatje kan een kleine, verticale scheur hebben, waardoor de piercing vooral aan de binnenkant beschadigd is. Bij sommigen scheurt het weefsel rondom het gaatje en kan er een blow out ontstaan (zie boven).

Wanneer je piercing scheurt doet het bijna altijd pijn. Het weefsel wordt rood, zwelt op en kan gaan bloeden. Stop meteen met oprekken en doe een kleiner sieraad in de piercing. Om ontstekingen te voorkomen is het belangrijk dat je regelmatig met zout water spoelt en geef het weefsel ruim de tijd om volledig te genezen voordat je weer opnieuw gaat oprekken.

 

Bij sommigen blijft een scheur onopgemerkt. Dit kan komen doordat de piercing na het oprekken heel strak zit en de bloedsomloop afgekneld wordt. Wanneer je de taper er dan uithaalt of wanneer de huid soepeler wordt, wordt de scheur dan pas opgemerkt. Ook dan is het zaak dat je een kleinere maat gebruikt, om het ontstaan van littekenweefsel op verkeerde plaatsen te voorkomen. Littekenweefsel kan zichtbaar lelijk zijn en het verder oprekken belemmeren. Om ontstekingen te voorkomen is het belangrijk dat je regelmatig met zout water spoelt en geef het weefsel ruim de tijd om volledig te genezen voordat je weer opnieuw gaat oprekken.

Geschikte materialen

Als je je piercing opgerekt hebt, gelden voor het gebruik van materiaal dezelfde regels als voor net gezette piercings. Materialen als chirurgsich staal, glas (pyrex), titanium en niobium zijn geschikt voor net opgerekte piercings. Tegenwoordig zijn er allerlei designs verkrijgbaar in deze materialen. Als je voor een glazen tunnel/plug/taper kiest, moet deze wel glad afgewerkt zijn. Een mat afgewerkt sieraad kan voor irritaties zorgen en is niet gemakkelijk in te brengen en te verwijderen.

 

Het is niet verstandig om in het begin double flared sieraden te gebruiken. Dit zijn sieraden waarvan beide uiteinden een opstaande rand van soms wel 2 mm hebben. Hierdoor moet de huid al wat soepeler zijn om over deze uiteinden heen te passen. Kies een sieraad dat makkelijk in te brengen is, en makkelijk te verwijderen. Na ongeveer 4 weken is het weefsel hersteld en soepel genoeg om een double flared tunnel/plug in te brengen.
Ook organische materialen zijn niet geschikt voor net opgerekte piercings. Wacht hier dus mee tot ongeveer 4 weken na het oprekken. Daarna zijn organische materialen vaak juist comfortabel door het lichte materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

 

Online tunnels, plugs of oprekkers kopen? Klik hier.

 

Mocht je nog vragen hebben over oprekken / stretchen, neem dan contact op met ons via info@piercingzone.nl


Top