Geschiedenis van de piercing

Een piercing is een uit het engels afkomstige term voor het maken van een gaatje in de huid (of een ander oppervlakkig lichaamsdeel) om daardoor een (meestal metalen) voorwerp te steken. Ook dit voorwerp zelf (het sieraad dus) wordt soms piercing genoemd, maar dat is in wezen incorrect.

Geschiedenis

Tegenwoordig worden piercings in de westerse wereld vooral gedragen voor de sier. Lang geleden werden piercings voor hele andere doeleinden gebruikt door verschillende volkeren.

Zo zetten bijvoorbeeld de oude Romeinen piercings door de schaamlippen van vrouwen en door de voorhoud van mannen om te voorkomen dat zij vreemd zouden gaan. De inca's en maya's droegen piercings vanwege spirituele redenen, zij geloofden dat ze door de pijn een hoger bewustzijn bereikten waarop zij met goden konden communiceren.

In de Victoriaanse tijd droege vrouwen al tepelpiercings als stijlsymbool, de mannen daarentegen droegen vaak een piercing door de tepel en de voorhuid, om bij het dragen van strakke broeken de eikel in toom te houden.

Ook zijn er mummies met piercings gevonden, waaronder Ötzi uit de gletsjer. Hij had een 7–11 mm dikke piercing in het oor.

In Genesis 24:22 geeft de dienaar van Abraham een oorring en armbanden aan Rebekka, de vrouw van zijn zoon Izaäk. In  Exodus 32:2-3 giet Aäron het gouden kalf uit omgesmolten oorringen van mannen en vrouwen. Deuteronomium 15:12-17 lijkt oorpiercing als teken van slavernij voor te schrijven.

Doorboring van de linkerneusvleugel is standaard in India sinds de zestiende eeuw. Men geloofde dat dit de voortplanting en geboorte soepeler zou doen verlopen.

De hippies uit de jaren ’60 van de vorige eeuw brachten deze cultuuruiting naar Europa. Tien jaar later namen punkers dit over, als teken van rebellie.

Recent in de mode

Afrikaanse volkeren volgens nog steeds tradities die piercings voorschrijven. Ook bij andere natuurvolkeren zoals indianen, papua's en hindoes worden lichaamsdelen nog steeds gepierced vanwege traditionele redenen. Zij gebruiken piercings om bijvoorbeeld leeftijd aan te geven, boze geesten te werden of om macht of aanzien te tonen.

In het westen is het dragen van piercings in de meeste gevallen een modetrend. De laatste jaren neemt het aantal mensen met een piercing vooral onder vrouwen toe. Het begint met een groep moedige mensen die er het eerst mee lopen. Maar als deze schapen over de dam zijn, volgen er meer. Dit proces is intussen bij verscheidene soorten piercings opgetreden of aan de gang. Aanvankelijk nemen mensen aanstoot aan een weinig geziene piercing. Maar door steeds meer piercings in de media en in het straatbeeld raakt men eraan gewend en zakt de weerstand. Het aantal mensen boven de dertig dat een piercing heeft, groeit. Dit komt door de stijgende populariteit maar ook doordat de eerste groep die er ooit mee begon, ouder wordt.

Behalve als status-, mode- of juist undergroundsymbool, kan een piercing ook een praktisch doel dienen. Duikers schijnen een ringetje door hun eikel te hebben om een urineafvoer aan te kunnen vastmaken. Vroeger kregen meisjes wel een ringetje door de schaamlippen als kuisheidsgordel, tegenwoordig is een zogenoemde genitale piercing (een piercing door de geslachtsdelen) juist erotisch bedoeld. De plek waar de piercing zit, is extra gevoelig en moet dus seks nog lekkerder maken. Bovendien opent een piercing voor sm-liefhebbers een wereld van mogelijkheden door alles wat je eraan kunt bevestigen.

Sinds het midden van de jaren 1990 werd het steeds populairder om gaatjes in de bovenrand van het oor te nemen (helixpiercing). Een paar jaar later (rond 1999) kwam de traguspiercing (tegenover de gehoorgang) in de mode. Sinds ongeveer 2004 wordt het oprekken van de oorlellen steeds populairder. Daarbij worden oortunnels van soms wel twee centimeter in het oor geplaatst.

Ontwikkeling populaire lichaamsplekken

Piercings worden op verschillende plaatsen in het lichaam of in het gezicht aangebracht, op meer of minder zichtbare plaatsen. Voorbeelden zijn door de tepels, door de tong, door de wenkbrauw of door een neusvleugel, de navel en in de geslachtsdelen: clitorishoedje, eikel of balzak. De populairste vijf piercings onder vrouwen zijn de oorlellen en verder de neus, navel, tong en de bovenrand van het oor. Sommige piercings, bijvoorbeeld in de mond, kunnen leiden tot medische complicaties.

Oorlel:

De oorlel is waarschijnlijk het meest gepiercete lichaamsdeel. Het is vooral onder vrouwen zo gangbaar dat het vaak niet eens als echte piercing wordt gezien. Vaak krijgen ze de eerste gaatjes wanneer ze kind zijn. In sommige landen (o.a. Spanje) is het vanzelfsprekend bij pasgeboren meisjes. Soms worden er ook meerdere gaatjes in een oorlel geplaatst. Bij mannen was het in de jaren 1990 populair om een oorbel te hebben (in slechts één oor). Dit is na 2000 sterk teruggelopen, maar na 2005 is dit onder de jongeren weer toegenomen. De eerste piercing heeft vaak een diameter van 1,2 à 2,0 mm, maar kan nadien gestretched (uitgetrokken) worden tot meerdere centimeters. Voor opgerekte piercings zijn diverse mooie tunnels en plugs te koop.

Neusvleugel:

Het piercen van een van de neusvleugels is onder Indiase vrouwen erg populair en wordt naast de oorlellen eigenlijk ook standaard geplaatst als sieraad. In Nederland is het zover nog niet, al groeit het aantal en de acceptatie ervan gestaag. In de tweede helft van de jaren '80 deed het zijn intrede in Nederland en had het vooral een rebelse uitstraling. In de loop van de jaren 1990 lieten steeds meer vrouwen hun neusvleugel doorboren. Vooral onder jonge meisjes werd het een statussymbool. Sinds ongeveer 1998 wordt een gaatje in de neus bij jonge vrouwen een breed gedragen modeobject. Vooral het dragen van een klein neusknopje is erg populair. Er zijn uiteraard diverse mooie neuspiercings verkrijgbaar.

Navel:

De navelpiercing bij vrouwen veroverde rond 1996 in korte tijd de wereld. Bij het dragen van topjes werd het een populair sieraad en blikvanger. De piercing wist in zeer korte tijd populair en breed geaccepteerd te worden. Hoewel de populariteit ervan wisselend is. Toch is deze piercing naast de neusvleugel de meest gangbare en hoort het net als de neusvleugel ook steeds meer bij de normale sieraden voor vrouwen, maar dit sieraad wordt ook bij mannen steeds populairder als proefpiercing.

Tong:

De tongpiercing kwam rond 1999. Deze werd vooral in combinatie met de navelpiercing populair bij vrouwen. Maar ook bij mannen is het een populaire piercing. Toch is het karakter ervan net wat te extreem om echt breed gedragen te worden. Ook om praktische redenen is deze een stuk zeldzamer dan de navel of neus. De tongpiercing wordt naast stoer en hip ook als erotische piercing beschouwd en kan worden genomen als toevoeging aan het seksleven. Tegenwoordig zijn er zelfs vibrerende tongpiercings op de markt, die gebruikt worden voor extra stimulatie tijdens de seks. Veel mensen dragen een flexibele tongpiercing om beschadiging van de tanden te voorkomen.

Bovenrand van het oor (helix):

Helixpiercings kwamen halverwege de jaren 1990 in de mode. Vooral onder meisjes is een ringetje boven in het oor erg populair. Naast een esthetische waarde heeft het ook een stoer imago. Wanneer een meisje er een heeft volgen vaak veel van haar vriendinnen. Meestal gebeurt dit zo rond het veertiende jaar. Veel meisjes verwijderen de piercing ook weer wanneer ze een jaar of twintig zijn. Sommigen laten hun hele oor van onder tot boven volzetten met gaatjes. Dit komt echter maar weinig voor.


Top