Voorkennis en het piercen

Voordat je een piercing laat zetten, dien je er goed over na te denken of je dit zeker wilt. Natuurlijk kan je een piercing, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tatoeage, dicht laten groeien, maar de kans op een litteken is altijd aanwezig. Als je zeker weet dat je een piercing wilt laten zetten, dien je jezelf goed te (laten) informeren over de risico's en een goede piercing studio of piercer. Bij de GGD is veel informatie te krijgen over piercen, betrouwbare piercing studio's e.d. Kijk ook eens rond op het internet voor informatie en de ervaringen van anderen.

Een goede piercing studio kiezen

Er bestaat nog geen keurmerk voor piercing studio's, dat wil zeggen dat er ook de minder betrouwbare piercing studio's kunnen blijven bestaan. Daarom is het heel belangrijk om een zorgvuldige keuze te maken niet zomaar een willekeurige piercing studio binnen te lopen. Als je een piercing studio hebt gevonden, zoek deze dan eerst eens op internet op om daar een indruk te krijgen van shop. Veel studio's hebben een eigen website en op veel fora wordt gesproken over goede en minder goede studio's. De GGD controleert in bepaalde gemeenten regelmatig bestaande piercing- en tattooshops, de door hen betrouwbaar bevonden shops worden op de sites van regionale GGD's vermeld. 

Een andere mogelijkheid is om eens een paar shops te bezoeken, je kunt dan letten op de volgende punten:

 • De shop moet schoon, opgeruimd en goed verlicht zijn.
 • Alle instrumenten die gebruikt worden tijdens het piercen moeten steriel zijn, vraag dit aan de piercer(s) en vraag bijv. eens naar de manier waarop zij dit doen. Sommige shops maken enkel gebruik van steriele, voorverpakte materialen, andere hebben een autoclaaf waarmee materialen gesteriliseerd kunnen worden. Wanneer zij geen gebruik maken van voorverpakte artikelen, dienen de materialen in een steriele oplossing blijven totdat ze daadwerkelijk gebruikt worden.
 • Het is prettig als je je op je gemak voelt bij een piercer en dat hij/zij al je vragen met geduld beantwoord en de tijd voor je neemt. Piercen vraagt om concentratie en precisie en mag dus niet afgeraffeld worden. Ook dient een piercing shop je goed te informeren over de risico's, wat je kan verwachten van het zetten van een piercing, hoe de piercing verzorgd moet worden en wat te doen bij eventuele infecties of allergische reacties.

Het piercen

Voordat een piercing geplaatst wordt, moeten eerst de instrumenten gesteriliseerd worden m.b.v. een autoclaaf. Een piercer kan ook gebruik maken van gesteriliseerde, voorverpakte materialen. De verpakking van deze materialen is altijd zo gemaakt dat de piercer kan zien of de verpakking nog steriel is of niet als er bijvoorbeeld een gaatje in de verpakking zit, is deze niet meer steriel en mag het materiaal niet meer gebruikt worden voordat het opnieuw gesteriliseerd is.

Het steriliseren van materialen kan niet gedaan worden met kokend water, alcohol, sterilon of dettol en moet echt in d.m.v. een autoclaaf gedaan worden. Verzeker jezelf er dus van dat dit gebeurd is, kies anders voor een andere studio.

Zodra de piercing daadwerklijk gezet gaat worden, zal de piercer eerst je huid ontsmetten, dit kan wel met bijvoorbeeld een acoholoplossing gedaan worden. Daarna zal de piercer met een sepciale stift de plek waar de piercing moet komen op je huid tekenen. Afhankelijk van de lichaamsplek kan het zijn dat de piercer een tang, ook wel forceps genoemd, gebruiken om de huid op zijn plek te houden en/of de naald goed te kunnen plaatsen. Dan zal de piercer met een holle naald een gaatje in de huid prikken, het sieraad wordt dan in de holle naald geplaatst en dan worden de naald en het sieraad door het gaatje gehaald. De naald wordt dan verwijderd en het sieraad zal achter blijven en in veel gevallen zal er nog een balletje o.i.d. opgedraaid worden.

Genezing

Na het piercen blijf er eigenlijk een open wond achter, wat betekent dat je goed op moet letten voor bacterien en infecties. Het is voor ieder lichaam verschillend hoe snel de wond geneest. Tot de wond helemaal genezen is dien je erg voorzichtig te zijn met je piercing en kan je het sieraad zelf nog niet verwisselen. Er zijn richtlijnen voor de duur van de genezing, dit kan voor sommige mensen korter of langer zijn:

LichaamsplekDuur genezing
Oren6 - 9 weken
Neus7 - 9 weken
Lip4 - 9 weken
Kraakbeen (in je oor)6 - 9 maanden
Tepel3 - 5 maanden
Navel6 - 9 weken
Schaamlippen4 - 6 weken
Wenkbrauw4 - 5 weken
Voorhuid van de penis4 - 5 weken
Tong3 - 4 weken


Hierna kan je zelf het sieraad nog niet verwisselen, er volgt dan eerst nog de verstevigingsperiode. Je lichaam zal dan nog een aantal weefsellagen produceren rondom je piercing. Dit duurt nog 1 tot 3 maanden, als je binnen deze termijn het sieraad voor langere tijd uit doet, zal het gaatje snel dichtgroeien. Bij bijvoorbeeld een tongpiercing kan het wel zijn dat de piercer tijdens het genezingsproces het sieraad voor je zal vervangen, omdat bij het piercen een extra lang staafje gebruikt wordt om de zwelling van de tong op te vangen. Na een aantal weken zal de piercer dan het staafje vervangen door een korter staafje, dit voelt prettiger aan in de mond.

Tips voor na het piercen

 • Raak de piercing zo min mogelijk aan. Mocht je de piercing wel aanraken, zorg dan dat je je handen eerst met antibacteriele zeep wast.
 • Gebruik geen washand of spons om je piercing te reinigeren, hier zitten vaan veel bacterien en schimmels op. Gebruik hiervoor gaasjes, tissues of wattenstaafjes.
 • Teveel schoonmaken vertraagt het genezingsproces en kan de piercing irriteren, houd je dus aan het advies van de piercer.
 • Draag zo weinig mogelijk verband of pleisters over de piercing, ternzij je gaat sporten of vuil werk gaat doen. De huid heeft zuurstof nodig om te kunnen genezen.
 • Zorg dat de piercing droog blijft of in ieder geval niet voor lange tijd nat blijft, bijvoorbeeld na het sporten (zweet).
 • Het is niet aan te raden om in bad te gaan met een pas gezette piercing, doe je dit wel, zorg dan dat je een waterdichte pleister over de piercing plakt. Gebruik ook een waterdichte pleister als je jezelf of je haar wast met een aggressieve zeep.

Tips gericht op navel- en tepelpiercings:

 • Draag zo weinig mogelijk strakke broeken, dit kan gaan schuren.
 • Draag broeken die onder je navel zitten zodat de piercing niet kan blijven hangen aan de rand van je broek.
 • Draag geen pluizige of wollige kleding, hier kan de piercing in blijven hangen en pluisjes kunnen in de wond terecht komen waardoor deze kan gaan irriteren of ontsteken.

Tips gericht op tongpiercings:

 • Spoel je tongpiercings in de eerste weken na elke maaltijd met listerine of een waterstofperoxide oplossing.
 • Roken is afgeraden, maar mocht je dit toch doen, is het verstandig om ook na iedere sigaret je mond te spoelen.
 • Je tong kan gaan verkleuren door het spoelmiddel, om dit tegen te gaan kan je je tong poetsen met een tongschraper (pas wel op dat je hiermee niet achter het sieraad blijft hangen).
 • Tongzoenen en orale seks kan de piercing irriteren, vermijd dit de eerste weken na het zetten van de piercing. 

Tips gericht op genitale piercings:

 • Orale seks kan de piercing irriteren, vermijd dit gedurende het genezingsproces.
 • Gebruik in de beginperiode altijd extra sterke condooms, zo blijft het sieraad beter op zijn plek zitten.


Meer informatie over risico's en verzorging/nazorg van piercings.


Top